Interventia chirugicala:
La pacientii aflati in stadii incipiente urmareste extiparea tumorii sau in cazul pacientilor cu boala avansata se poate practica indepartarea tumorilor metastatice. Amploarea este derminata de gradul de extindere locala a tumorii de la excizia simpla pana la indepartarea coloului in special cand acestea persista timp indelungat. Atunci se impune prezentarea la medic care in doar in urma consultului poate stabili cu certitudine prezenta si extinderea bolii in organismul dumneavoasra. In vederea acestui scop se vor parcurge urmatorii pasi:
Examinarea clinica
Prin examinarea abdomenului medicul poate sabili daca tumoarea a determinat marirea ficatului sau acumularea de lichid in cavitatea abdominal. De rutina se efectueaza examenul rectal in timpul careia medicul foloseste degetul inmanusat pentru a evalua interiorul canalului anal si al rectului.
Endoscopia (colonoscopia)
Examinarea interiorului intestinului cu ajutorul unui tub subtire, luminos care se introduce prin anus. In timpul endoscopiei se poate efectua biopsia unei zone anormale sau in cazul identificarii unui poli , acesta se poate inlatura in totalitate. Tumorile localizate pana 15 cm de la orificiul anal sunt clasificate ca tumori rectale iar in cazul situarii peste aceasta distanta vor fi tumori colonice.
Examinarea histopatologica
analiza la microscop a testutului tumoral extras In urma endoscopiei. Este singura investigatie care poate stabili cu certitudine prezenta cancerului si ofera informatii specifice tumorii. Daca se realizeaza interventia chirugicala se examineaza histopatologic atat tumora, ganglionii limfatici si organelle invadate si rezecate in timpul operatiei.
Analize de sange
se determina de rutina hemoleucograma si teste pentru a evalua functiie ficatului si rinichilor. Se mai pot evalua markerii tumorali (ACE) – factori specifici produsi de tumori care pot ajuta la diagnosticarea precoce a unei recidive dupa tratamentul initial sau la urmarirea pacientilor in timpul sau dupa tratament sau anumite testari genetice.
Investigatii radiologice
tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT): sunt de ajutor in ascendant, descendent, a colonului sigmoid. In cazul cancerului rectal se indepareaza intreg rectul, testul limfo-vascular care il mansoneaza si ganglionii limfatici regionali. In anumite cazuri chirurgul este nevoit sa creeze o conexiune intre intestinul subtire sau cel gros si peretele abdominal ileostoma sau respective colostoma. Stoma este de obicei temporara dar la unii pacienti poate fi permanenta in special in cazul tumorilor localizate inferior.
Radioterapia
Prin utilizarea radiatiilor ionizante se urmareste distrugerea celulelor canceroase. Radioterapia poate fi administrara singura sau in combinatie cu chimioterapia si consta in 25 de sedinte zilnice, efectuate la un aparat numit accelerator liniar. In cancerul de rect local avansat radioterapia/ chimioradioterapia se administreaza pe cat posibil properator iar in cazul pacientilor operati radioterapia se administreaza pacientilor cu risc crescut pentru recidive.
Chimioterapia/tratamnetele biologice
Constau in administrarea de citostice sau alte medicamente de obicei intravenos sau oral, actionand sitemic. Acestea urmaresc distrugerea celulelor canceroase din tot corpul. Efectele adverse pot include: senzatie de greata, diaree, reactiile alergice, toxicitati hematologice-anemie, neutropenie.