S R R O M

Cancerul de pancreas

Care sunt metodele terapeutice disponibile?

Chimioterapia

actioneaza supra celulelor canceroase din tot organismul. Se administreaza cu scopul de a micsora tumora cu intetia de a facilita interventia chirugcala, de a imbunatati starea generala a pacientului si de a creste speranta de viata. Efectele adverse depind de medicamentele utilizate si pot include: greturi, varsaturi, stare de oboseala, eruptii cutanate, diaree, scaderea numarului de trombocite, celule albe sau rosii.

Interventia chirugicala

Reprezinta tratamentul standard al stadiilor localizate si consta in indepartarea capului de pancreas impreuna cu canalul biliar, vezica biliara, duodenul si o parte din stomac (cand cancerul afecteaza capul de pancreas) sau a pancreasului in totalitate. Chiar si in conditiile unei evaluari corecte si complete preoperatorii, daca chirugul constata intraoperator ca tumora s-a extins inafara pancrasului la alte structuri interventia se poate sista.

Radioterapia

prin utilizarea radiatiilor ionizante se urmareste distrugerea celulelor canceroase. Radioterapia poate fi administrara singura sau in combinatie cu chimioterapia si consta in 25 de sedinte zilnice, efectuate la un aparat numit accelerator liniar. Efectele adverse pot include: greturi, varsaturi, oboseala.

Ce se intampla dupa terminarea tratamentului?

Dupa terminarea tratamentului veti fi chemat la controale regulate de catre medicul dumneavoastra cu scopul de a depista o posibila recidiva, de a evalua complicatiile postterapeutice si de a le trata si de a va ajuta sa reveniti pe cat posibil la o viata normala. Evalurile periodice vor include examenul clinic, analize de laborator, investigatii imagistice la fiecare 3-6 luni.