Măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienților oncologici și asupra serviciilor de oncologie.

Click aici

Tumorile neuroendocrine bronsice si timice

Incidenţă şi mortalitate
Tumorile neuroendocrine (TNE) pulmonare cuprind o populaţie heterogenă de tumori care variază de la TNE bronşice bine diferenţiate până la cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC, small-cell lung cancer) slab diferenţiat şi cu malignitate înaltă şi carcinomul neuroendocrin cu celule mari (LCNEC, large-cell neuroendocrine
carcinoma). Incidenţa TNE pulmonare este mică, deşi s-a raportat o creştere a acesteia în ultimii 30 de ani [1, 2]. Aceasta este determinată în principal de îmbunătăţirea metodelor de detectare şi a protocoalelor de diagnostic.

Dintre toate TNE, ~25% sunt localizate la nivelul căilor respiratorii. Carcinoidele tipice (TC, typical carcinoids) reprezintă ~1%–2%, iar carcinoidele atipice (AC, atypical carcinoids) numai 0,1%–0,2% dintre neoplaziile pulmonare. Conform bazei de date a programului de supraveghere, epidemiologie şi rezultate finale (SEER) din anul 2003, incidenţa combinată a fost de 1,57/100 000 de locuitori [3]. SCLC este cea mai frecventă TNE bronşică şi s-a raportat că reprezintă 15%–20% dintre cancerele pulmonare invazive. LCNEC reprezintă 1,6%–3% dintre cancerele pulmonare rezecabile.

Prevalenţa TNE timice este de ~3% din numărul total de TNE cu orice localizare. În ultima bază de date SEER, incidenţa raportată a TNE timice este de 0,02/100 000 de locuitori pe an [4]. Acestea reprezintă ~5% dintre toate tumorile timice.

TNE bronşice şi timice pot fi o parte a sindromului neoplaziilor endocrine
multiple de tip 1 (MEN-1, 5%–15%). Vârsta mediană la momentul diagnosticului pentru TNE bronşice este de 64 de ani, iar pentru TNE timice este de 59 de ani. Această analiză
este restrânsă la TNE tipice/atipice şi la TNE timice.

Diagnostic
TNE pulmonare şi timice trebuie îndrumate către un centru cu un interes particular şi cunoştinţe cu privire la această boală pentru evaluare atentă şi tratament. TNE pulmonare includ TC de grad mic, AC de grad intermediar, LCNEC şi SCLC de grad înalt.

Incidenţa SCLC a scăzut în ultimii 35 de ani în ţările occidentale, probabil din cauza reducerii incidenţei fumatului [5]. Tumorile mixte sunt depistate la <5% dintre pacienţi şi sunt situate de obicei în zonele periferice ale plămânului. Acestea sunt reprezentate de o combinaţie între SCLC şi LCNEC, dar şi de combinaţii ale SCLC sau LCNEC cu adenocarcinom şi/sau carcinom cu celule scuamoase. Aproximativ 70% dintre toate TNE bronşice sunt localizate la nivelul bronhiilor mari, iar restul la periferia plămânilor. Acestea apar mai frecvent (60%) la nivelul plămânului drept decât la nivelul plămânului stâng, în special la nivelul lobului mijlociu [6].

S-a sugerat că celulele de origine pentru TNE bronşice sunt celulele neuroendocrine pulmonare (CNEP) care există de obicei ca celule solitare, însă uneori se agregă pentru a forma mici noduli denumiţi corpi neuroepiteliali (CNE), care sunt localizaţi la nivelul epiteliului ciliat. CNEP exprimă serotonină şi enolaza specifică neuronală (NSE, neuron-specific enolase) şi, de asemenea, peptidul eliberator al gastrinei (GRP, gastrin-releasing peptide) [7]. La adulţi….

Vezi detalii