Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Mezoteliomul pleural malign

Incidenţă

Mezoteliomul pleural malign (MPM) este o tumoră rară. Incidenţa acestuia este de 1,25/100 000 în Marea Britanie şi 1,1/100 000 în Germania. Se estimează că incidenţa se va dubla în multe ţări în următorii 20 de ani. Expunerea la azbest reprezintă un factor etiologic demonstrat pentru MPM, iar expunerea profesională este demonstrată pentru 70%-80% dintre cei afectaţi.

Diagnostic

De regulă, pacienţii se prezintă cu dispnee provocată de revărsatul pleural sau, în stadii mai avansate, cu durere toracică. Diagnosticul este sugerat de obicei de investigaţiile imagistice (îngroşarea unilaterală a pleurei, prezenţa revărsatului pleural). Se recomandă efectuarea unei anamneze complete cu privire la condițiile de muncă.

Citologia lichidului pleural poate avea valoare diagnostică, dar rezultatele sunt de multe ori neconcludente. Din acest motiv, standardul de aur este reprezentat de examenul histopatologic (inclusiv cel imunohistochimic). Pot fi necesare pleuroscopie, intervenţie chirurgicală video-asistată sau biopsie pleurală deschisă dintr-o regiune fuzionată a spaţiului pleural pentru a obţine suficient material celular în vederea realizării unui diagnostic histopatologic exact. Există trei tipuri histopatologice principale (epitelial, sarcomatos şi mixt), cel epitelial fiind predominant (în 60% dintre cazuri).

Există date care sugerează că unele proteine serice înrudite cu mezotelina şi osteopontina ar putea fi markeri tumorali utili pentru susţinerea diagnosticului de mezoteliom; totuşi, rolul exact al acestor markeri nu este clar definit.

Stadializare şi evaluarea riscului Stadializarea clinică se bazează pe tomografia computerizată toracică. Cu toate acestea, de multe ori, stadializarea TNM pe baza imaginilor computer- tomografice nu este concludentă. Mediastinoscopia şi toracoscopia video-asistată pot fi utile pentru stadializare. Stadializarea iniţială corectă este esenţială pentru obţinerea informaţiilor despre prognostic şi pentru alegerea strategiei terapeutice optime. Există mai multe sisteme de stadializare; printre acestea este inclus şi sistemul internaţional IMIG de stadializare a MPM, care pune accentul pe extensia bolii după intervenţia chirurgicală şi stratifică pacienţii în categorii prognostice similare cu cele prezentate în Tabelul 1.

Vezi detalii