Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Limfomul Hodgkin: Ghidurile ESMO de practica clinica

Limfomul Hodgkin: Ghidurile ESMO de practica clinica pentru diagnostic, tratament si urmarire

Incidenţă

Incidenţa brută a limfomului Hodgkin (LH) în Uniunea Europeană este de 2,3, iar mortalitatea este de 0,4 cazuri/100 000/an. Adulții tineri cu vârste între 20–40 de ani sunt afectați cel mai frecvent; totuși, este observat un al doilea vârf de incidență la persoanele cu vârsta de 55 de ani sau peste. O proporție puțin mai mare de bărbați sunt diagnosticați cu LH comparativ cu femeile. Din punct de vedere histologic, LH clasic (LHc), care reprezintă ~95% dintre toate cazurile de LH, este diferențiat de LH nodular cu predominanță limfocitară (LHNPL) care reprezintă ~5% dintre toate cazurile de LH.

Diagnostic

Diagnosticul anatomopatologic trebuie să fie efectuat conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pe baza unei piese chirurgicale suficient de mari sau a unei biopsii excizionale din ganglionii limfatici care să ofere material suficient pentru eşantioanele proaspete congelate şi pentru cele fixate cu formalină.
În LHc, prezența celulelor Hodgkin și Reed–Sternberg (HRS) sunt definitorii pentru boală, în timp ce detectarea celulelor cu predominanță limfocitară (PL) este necesară pentru stabilirea diagnosticului de LHNPL. Imunofenotipul celulelor maligne din LHc și LHNPL diferă semnificativ. Spre deosebire de celulele HRS care prezintă rezultate constant pozitive la colorațiile pentru CD30 și CD15, ocazional pozitive pentru CD20 și negative pentru CD45, celulele PL sunt caracterizate prin expresia CD20 și a CD45 și prin absența CD15 și a CD30.

Stadializare şi evaluarea riscurilor

Algoritmul diagnostic este prezentat în Tabelul 1. Trebuie efectuată anamneza, care să includă prezența simptomelor de tip B (febră, transpirații nocturne profuze, scădere ponderală inexplicabilă >10% din greutatea totală a corpului pe o perioadă de 6 luni) și alte simptome asociate bolii, de exemplu oboseală, prurit și durere indusă de alcool, precum și rezultatele examenului fizic [1].

Sunt obligatorii radiografia toracică şi examinarea prin tomografie computerizată (CT) a gâtului, toracelui şi abdomenului. În plus, trebuie să fie efectuată o tomografie prin emisie de pozitroni (PET) la momentul inițial conform recomandărilor pentru stadializare și evaluarea răspunsului în limfom oricând este disponibil acest instrument de diagnostic [1, 2].

Vezi detalii