Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Limfomul folicular nou diagnosticat si recidivat: Ghidurile ESMO de practica

Limfomul folicular nou diagnosticat si recidivat: Ghidurile ESMO de practica clinica pentru diagnostic, tratament si urmarire

Incidenţă şi epidemiologie

Limfoamele foliculare reprezintă al doilea subtip ca frecvenţă al afecţiunilor maligne ale ganglionilor limfatici din Europa Occidentală. Incidenţa anuală a acestei boli a crescut rapid în ultimele decenii, de la 2–3/100 000 în anii 1950 până la 5–7/100 000 în ultimii ani.

Diagnostic și anatomie patologică/biologie moleculară

Diagnosticul trebuie să fie bazat pe examinarea unei piese chirurgicale/a unei biopsii excizionale a ganglionilor limfatici. Biopsiile cu ac gros trebuie să fie efectuate numai la pacienţii fără ganglioni limfatici accesibili (de exemplu, masă retroperitoneală), ţinând cont de posibila heterogenitate a gradelor LF, greu de apreciat la biopsia cu ac gros. Poate fi necesară repetarea biopsiei dacă materialul prelevat nu este adecvat. Aspiraţia cu ac fin nu este adecvată pentru un diagnostic corect.Raportul histologic trebuie să comunice diagnosticul conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Gradarea biopsiilor din ganglionii limfatici este efectuată în funcţie de numărul de blaşti/câmp microscopic de înaltă putere (Tabelul 1). Limfomul folicular de gradul 3B (cu cuiburi de blaşti) este considerat un limfom agresiv şi este tratat ca atare [1], în timp ce limfoamele foliculare de gradul 1, 2 și 3A trebuie să fie tratate ca forme indolente [2]. Este recomandată revizuirea de către un expert în hemato-anatomo-patologie, în special în cazul gradelor 3A sau 3B, dacă tiparul de infiltrare este neobișnuit (zone difuze, chiar și cu celule mici).

Analiza extinsă a expresiei acidului ribonucleic sugerează o evoluţie clinică mai favorabilă în cazurile cu celule T infiltrative în comparaţie cu cazurile cu macrofage nespecifice ca celule „spectator“ [3]; totuşi, această tehnică nu este încă aplicabilă în practica clinică de rutină. În plus, mai multe studii recente de imunohistochimie au raportat date conflictuale; prin urmare, parametrii biologici au încă un rol investigațional în evaluarea prognosticului și nu sunt încă adecvați pentru procesul de luare a deciziilor clinice [4, 5]. Totuși, când este posibil, materialul de biopsie suplimentar trebuie să fie păstrat proaspăt congelat pentru a permite analize moleculare suplimentare (încă în curs dein vestigare în prezent).

Vezi detalii