Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Carcinomul scuamocelular al capului si gâtului

Incidenţă

În anul 2002, ratele brute ale incidenţei carcinomului capului şi gâtului (CIM , revizia a 10-a C00-C10, C12-C14, C32) în Europa au fost de 36/100 000/an în populaţia masculină şi de 7/100 000/an la femei, în timp ce ratele corespunzătoare ale mortalităţii au fost de 18 şi, respectiv, de 3/100 000/an. La nivel european, cancerul capului şi gâtului este responsabil de 139 000 de cazuri noi anual. Peste 90% dintre afecţiunile maligne ale capului şi gâtului sunt carcinoame scuamocelulare.
În Europa, ratele relative ale supravieţuirii la pacienţii adulți cu cancer al capului şi gâtului au fost de 72% la 1 an şi de 42% la 5 ani. Supravieţuirea la 5 ani a fost mai mare la femei (51%) decât la bărbaţi (39%). Vârsta are un efect

important asupra supravieţuirii. Supravieţuirea la 5 ani a fost de 54% în grupul celor mai tineri pacienţi (între 15 şi 45 de ani) şi de 35% în grupul pacienților cu vârstele cele mai înaintate (≥ 75 ani).

Diagnostic

Diagnosticul anatomo-patologic trebuie să fie stabilit în conformitate cu clasificarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza unui eşantion bioptic prelevat chirurgical. Stadializarea de rutină include examen clinic, radiografie toracică, endoscopia capului și gâtului și examinarea capului și gâtului prin tomografie computerizată (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN). Examinarea RMN reprezintă procedura preferată pentru stadializare pentru fiecare localizare tumorală de la acest nivel, cu excepţia cancerelor laringiene şi hipofaringiene. Poate fi efectuată o examinare CT toracică pentru excluderea bolii metastatice sau a unei tumori primare pulmonare.

În prezent este investigat rolul tomografiei cu emisie de pozitroni cu 2-[18F]fluoro-2-deoxi-D-glucoză (FDG-PET sau PET-CT) în cadrul stadializării. În acest context, se poate afirma că PET are în general o specificitate mai redusă decât sensibilitatea şi că ar putea fi mai util pentru stadializarea metastazelor sau a tumorilor sincrone decât a ganglionilor limfatici cervicali. Cancerul scuamocelular al capului şi gâtului trebuie să fie stadializat cu ajutorul sistemului TNM şi va fi grupat în categoriile prezentate în Tabelul 1. În conformitate cu a şaptea clasificare AJCC, tumorile T4 sunt împărţite în tumori T4a (moderat avansate) şi T4b (foarte

Vezi detalii