Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Cancerul pulmonar fara celule mici în stadiu metastatic (NSCLC)

Incidenţă şi epidemiologie
Cancerul pulmonar primar este cea mai frecventă afecţiune malignă după cancerul cutanat non-melanocitar şi principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial [1]. Cu toate că, începând din anul 1960, cancerul pulmonar primar a constituit cea mai importantă cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi, începând din anul 1990 a egalat în această privinţă cancerul mamar la femei. La nivel mondial, atât prevalenţa cât şi mortalitatea prin cancer pulmonar se află în creştere. În ţările dezvoltate, mortalitatea la bărbaţi a înregistrat un declin, reflectând o scădere a consumului tabagic şi a atins un platou la femei în majoritatea ţărilor europene şi în Statele Unite ale Americii—unde rata mortalităţii prin cancer pulmonar la femei se apropie de cea înregistrată la bărbaţi. Se preconizează că decesele prin cancer pulmonar la femei vor creşte (+7%) în UE în anul 2012 [2].

Cancerul pulmonar fără celule mici (NSCLC, non- small-cell lung cancer) este responsabil de 80-85% dintre cazurile de cancer pulmonar, în timp ce frecvenţa cancerului pulmonar cu celule mici a înregistrat o scădere în ultimele două decenii.

Fumatul este principala cauză a apariţiei cancerului pulmonar, fiind responsabil pentru 80% dintre cazuri.

Variaţiile frecvenţei cancerului pulmonar, observate de la o ţară la alta, reflectă în principal diferenţele dintre stadiul şi gradul epidemiei tabagice, ratele brute raportate ale incidenţei fiind de 2/100 000–80/100 000 la bărbaţi şi de 1/100 000–39/100 000 la femei. Există mai mulţi alţi factori de risc cunoscuţi care includ expunerea la azbest, arsenic, radon şi hidrocarburi aromatice policiclice neasociate tutunului, precum şi ipoteze interesante privind poluarea domestică (de exemplu cauzată de sobe alimentate cu cărbune şi fumul de grătar) ce par să contribuie la proporţia relativ ridicată a cancerului pulmonar non-tabagic la femei.

În Statele Unite ale Americii, se estimează că prevalenţa cancerului pulmonar la femeile fără istoric de consum tabagic este de 19%, comparativ cu prevalenţa de 9% a carcinomului pulmonar la bărbaţi [3]. Sexul feminin este reprezentat excesiv în rândul pacienţilor tineri, ceea ce ridică problema unei sensibilităţi la carcinogenii pulmonari diferenţiată în funcţie de sex [4]. Recent, s-a observat o creştere a proporţiei pacienţilor cu NSCLC care nu au fumat niciodată, mai ales în ţările asiatice [5]. Aceste date epidemiologice noi au determinat definirea unei noi entităţi nosologice şi anume ‘cancerul pulmonar neasociat cu fumatul’, în cadrul căreia sunt recunoscute caracteristici tumorale specifice de natură moleculară şi genetică.

Diagnostic

În general, diagnosticul histopatologic trebuie stabilit în conformitate cu clasificarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Totuşi, clasificarea adenocarcinomului elaborată de către Asociaţia Internaţională pentru Studiul Cancerului Pulmonar (IASLC, The International Association for the Study of Lung Cancer) furnizează

Vezi detalii