Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Cancerul pulmonar fara celule mici în stadiu incipient si avansat la nivel local (NSCLC)

Incidenţă şi epidemiologie

La nivel mondial, cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de mortalitate prin cancer, fiind responsabil de ~1,3 milioane de decese anual. Incidenţa globală şi datele epidemiologice sunt sintetizate în Ghidul de practică clinică (CPG) ESMO pentru „cancerul pulmonar non-microcelular în stadiu metastatic (NSCLC, non-small-cell lung cancer)‟ [1].
Screening-ul pentru cancer pulmonar

Un procent ridicat de pacienţi cu NSCLC se prezintă cu manifestări clinice în stadiul avansat al bolii. Scopul screening-ului pentru cancer pulmonar este reducerea mortalităţii asociate cancerului pulmonar prin depistarea unui număr mai mare de pacienţi în stadii incipiente, potenţial curabile, ale bolii. Studiile clinice istorice randomizate şi controlate (RCT, randomised, controlled trial) privind utilizarea periodică a radiografiei toracice şi/sau examenului citologic al sputei au generat rezultate negative, de aceea screening-ul bazat pe aceste metode nu este recomandat [I, C].

În cadrul RCT de dată recentă a fost studiată tomografia computerizată cu doze scăzute de radiaţie (LDCT, low dose computed tomography)—o metodă cu sensibilitate sporită pentru depistarea nodulilor de mici dimensiuni. Studiul NLST (The National Lung Screening Trial) a comparat LDCT cu radiografia toracică la 53 454 de persoane cu vârsta între 55 şi 74 ani, mari fumători sau cu istoric de fumat intensiv (≥30 pachet-ani sau ≤15 ani de la momentul renunţării la fumat).

În cadrul acestui grup cu risc crescut a fost raportată o reducere cu 20% a deceselor asociate cancerului pulmonar, de la 425 la 326 (P = 0,004). Mortalitatea de orice cauză a scăzut cu 6,7% [2]. Astfel, screening-ul efectuat cu ajutorul LDCT reduce mortalitatea asociată cancerului pulmonar [I, A].

Totuşi, această metodă nu poate fi încă implementată în populaţia generală, întrucât rămân de lămurit aspecte privind definiţia populaţiei cu risc, a termenelor, intervalului şi metodei tomografiei computerizate (CT) (mai ales interpretarea nodulilor în modul 2D versus 3D [3]), a modului de gestionare a rezultatelor (fals) pozitive şi în special, a eficacităţii costurilor în comparaţie cu renunţarea la fumat neînsoţită de screening [4].

Sunt aşteptate cu nerăbdare analizele şi rezultatele suplimentare ale unor studii clinice europene experimentale aflate în curs de desfăşurare.
Alte metode posibile de screening, precum biomarkerii din aerul expirat sau sânge nu sunt validate şi de aceea nu sunt recomandate în practica clinică [II, C].

Vezi detalii