Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Cancerul gastric

Incidenţă

Deşi incidenţa cancerului gastric este în scădere, în Europa, în anul 2006, încă mai existau 159 900 de cazuri noi şi ~ 118 200 de decese, ceea ce situează această afecţiune pe locul cinci ca incidenţă şi pe locul patru printre cauzele de deces asociat cancerului. Incidenţa totală a cancerului gastric este în scădere; totuşi, a existat o creştere relativă a incidenţei tumorilor de la nivelul joncţiunii eso-gastrice (JEG) şi al cardiei. Incidenţa maximă se înregistrează între 60 şi 70 de ani, iar boala este de aproximativ două ori mai frecventă la bărbaţi decât la femei. Există o variabilitate geografică semnificativă, cele mai mari rate fiind înregistrate în Asia de Est, America de Sud şi Europa de Est, iar cele mai mici în Statele Unite ale Americii şi Europa de Vest.

Diagnostic

Screening-ul pentru cancerul gastric este efectuat de rutină în Japonia şi în Coreea, unde incidenţa acestuia este mult mai mare decât în ţările occidentale.
Diagnosticul trebuie să fie stabilit pe baza unei biopsii gastroscopice sau chirurgicale analizate de un anatomopatolog experimentat, iar aspectul histologic trebuie să fie raportat conform criteriilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii [IV, C].

90% dintre cancerele gastrice sunt adenocarcinoame, care sunt clasificate în tipurile difuz (nediferenţiat) şi intestinal (bine diferenţiat). Aceste recomandări nu se aplică în cazul tumorilor maligne gastrice mai rare, care includ tumorile stromale gastrointestinale, limfoamele şi tumorile neuroendocrine.

Stadializare

• Stadializarea se face pe baza examenului fizic, a hemoleucogramei complete cu formulă leucocitară, a testelor funcţiei hepatice şi renale, a endoscopiei şi a examinării CT a toracelui, abdomenului şi pelvisului.

Vezi detalii