Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Cancerul esofagian

Incidenţă

Incidenţa brută a cancerului esofagian în Uniunea Europeană (UE) este de aproximativ 4,5 cazuri/100 000/ an (43 700 de cazuri), cu diferenţe geografice considerabile în cadrul UE, fiind cuprinsă între 3/100 000 în Grecia şi 10/100 000 în Franţa. Mortalitatea ajustată în funcţie de vârstă este de aproximativ 5,4/100 000/an (20 750 de decese) la bărbaţi şi de 1,1/100 000/an (6950 de decese) la femei. Principalii factori de risc pentru carcinoamele scuamocelulare (CSC) din ţările occidentale sunt fumatul şi consumul de alcool, în timp ce adenocarcinoamele (AC) apar cu precădere la pacienţii cu boală de reflux gastroesofagian, iar riscul lor de apariţie se corelează cu indicele de masă corporală al pacientului. Incidenţa AC cunoaşte o creştere rapidă în ţările occidentale, iar acest tip histologic reprezintă în prezent aproximativ jumătate din numărul total al cancerelor esofagiene.

Diagnostic

Diagnosticul trebuie să fie stabilit pe baza unei biopsii endoscopice, iar examinarea histologică trebuie să fie efectuată în funcţie de criteriile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Carcinoamele cu celule mici, care sunt foarte rare, trebuie să fie identificate şi diferenţiate de CSC şi AC, pentru a fi tratate corespunzător.

Stadializare

Stadializarea trebuie să includă un examen clinic, hemoleucogramă, teste ale funcţiei pulmonare, hepatice şi renale, o endoscopie (inclusiv endoscopia căilor aero- digestive superioare în cazul tumorilor situate la nivelul bifurcaţiei traheale sau deasupra acesteia), precum şi o examinare CT a toracelui şi abdomenului. Pentru candidaţii la rezecţia chirurgicală, se recomandă adăugarea unei ecografii endoscopice pentru evaluarea stadiului T (şi N) al tumorii; se poate efectua o esofagografie care contribuie la planificarea intervenţiei chirurgicale [II, B]. Dacă este disponibilă, tomografia cu emisie de pozitroni (PET) poate fi utilă pentru identificarea metastazelor la distanţă care altfel ar rămâne oculte, sau pentru diagnosticarea recidivelor suspicionate [II, B]. PET/CT este preferată faţă de PET.

În cazul adenocarcinoamelor avansate local (T3/T4) ale joncţiunii eso-gastrice (JEG) care infiltrează cardia anatomică, laparoscopia poate exclude metastazele peritoneale [II, A].

Vezi detalii