Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Cancerul de vezica urinara: Ghidurile de practica clinica ESMO

Incidenţă şi epidemiologie

Se estimează că în anul 2012, în Europa, au fost diagnosticate 151 297 de cazuri noi de cancer de vezică urinară, cu o incidență standardizată în funcție de vârstă (la 100 000 de persoane) de 17,7 în cazul bărbaților și de 3,5 în cazul femeilor. În total, rata incidenței brute anuale este de 20,4/100 000. În anul 2012, s-au înregistrat 52 395 de decese prin cancer de vezică urinară, cu o rată anuală brută a mortalității de 7,1/100000 [1]. Aproximativ 70% dintre pacienții cu cancer de vezică urinară au vârsta >65 de ani.
Cel mai frecvent simptom cu care se prezintă pacienții este hematuria nedureroasă, observată la >80% dintre pacienți. Alții pot prezenta simptome iritative, de exemplu disurie, micțiuni frecvente sau imperioase. Simptomele metastazelor, de exemplu dureri osoase sau în flancuri, sunt rare. Majoritatea cazurilor diagnosticate de cancer de vezică urinară cu invazie musculară (MIBC, muscle-invasive bladder cancer; 80%–90%) se prezintă sub formă de cancer vezical primar invaziv. Totuşi, până la 15% dintre pacienţi au un istoric de cancer de vezică urinară fără invazie musculară (NMIBC, non-muscle invasion bladder cancer), în special cazuri cu risc înalt..

Diagnosticul anatomo-patologic

Diagnosticul anatomo-patologic trebuie să fie efectuat conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) (Tabelul 1) pe baza unei biopsii obţinute prin rezecţia transuretrală a tumorii vezicale (TURBT, transurethral resection of the bladder tumour). Tumorile trebuie să fie clasificate în tumori de grad înalt şi de grad scăzut conform celor mai recente criterii OMS şi pot fi grupate concomitent conform clasificării din anul 1973 în carcinoame de grad înalt, scăzut şi intermediar [3]. O proporţie de 90% dintre carcinoamele de vezică urinară sunt carcinoame cu celule tranziţionale. Celelalte tipuri de cancer urotelial sunt relativ rare și cuprind carcinoamele asemănătoare lipoepiteliomului sau cele sarcomatoide, variantele micropapilară sau „nested” (în cuiburi) și carcinoamele primare cu celule scuamoase și adenocarcinoamele [4]. Acest ghid se referă la carcinomul cu celule tranziționale.

Diagnosticul anatomo-patologic

Trebuie efectuate anamneză completă, examen fizic complet, alături de teste de laborator care evaluează hemoleucograma completă și funcția renală. Ecografia vezicii urinare oferă cel mai frecvent o imagine care ridică suspiciunea inițială, dar diagnosticul final de cancer

Vezi detalii