Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Cancerul de colon primar

Informaţii generale
Incidenţa

Cancerele colonului şi rectului, împreună, reprezintă tipul tumoral situat pe locul trei ca frecvenţă în întreaga lume. Cancerul de colon este mai frecvent decât cancerul rectal: în populaţiile cu risc înalt, raportul este de 2:1, în timp ce în ţările cu risc scăzut ratele sunt similare.

În Europa sunt diagnosticate anual ~250 000 de cazuri noi de cancere de colon, care reprezintă ~9% din totalul cancerelor diagnosticate. Ratele cresc odată cu industrializarea şi urbanizarea, iar incidenţa este puţin mai mare în Europa de Vest şi de Nord comparativ cu sudul şi estul Europei.

Au existat creşteri ale incidenţei în ţările cu risc scăzut, iar în ţările cu risc înalt s-au înregistrat stabilizări, sau reduceri ale incidenţei, în special la tineri. Aproximativ 70% dintre pacienţii cu cancer de colon au vârsta >65 de ani. Sub vârsta de 45 de ani (2 cazuri la 100 000/an) boala este rară.

Supravieţuirea

În Europa, supravieţuirea relativă a adulţilor diagnosticaţi cu cancer de colon în perioada 1995–1999 a fost de 72% la 1 an şi de 54% la 5 ani. Supravieţuirea la 5 ani scade de la 63% pentru grupul de pacienţi cu vârsta cea mai tânără (15-45 ani) până la 49% la cei cu vârstele cele mai înaintate (≥75 de ani). Au existat îmbunătăţiri semnificative de la sfârşitul anilor 1970 pentru ambele sexe în toate regiunile continentului.

Etiologie şi factori de risc
Factori dietetici

Cancerul colorectal,cel mai frecvent este sporadic şi este moştenit genetic în numai 5%–10% dintre cazuri. Studiile de migraţie indică faptul că, atunci când populaţiile se mută dintr-o zonă cu risc scăzut (de exemplu, Japonia) într-o zonă cu risc înalt (de exemplu, SUA), incidenţa creşte rapid pentru prima generaţie de emigranţi. Dieta este categoric cel mai important factor exogen identificat până în prezent în etiologia cancerului colorectal.

Recent, World Cancer Research Fund (Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului) şi American Institute for Cancer Research (Institutul American pentru Cercetări în Cancer), în raportul asupra dietei, activităţii fizice şi prevenirii cancerului, au ajuns la concluzia ca cancerul colorectal poate fi prevenit în mare parte printr-o dietă adecvată [A].

Factori non-dietetici
Factorii non-dietetici demonstraţi ai cancerului de colon includ fumatul de tutun, utilizarea cronică a medicamentelor

Vezi detalii