Măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienților oncologici și asupra serviciilor de oncologie.

Click aici

Boala trofoblastica gestationala

Incidenţă şi epidemiologie

Boala trofoblastică gestaţională (BTG) acoperă o gamă largă de afecţiuni, de la molele hidatiforme completă (MHC) şi parţială (MHP), care sunt tulburări premaligne, până la mola invazivă malignă, coriocarcinom (CC) şi forme foarte rare: tumora trofoblastică de situs placentar/ tumora trofoblastică epitelioidă (TTSP/TTE). Formele maligne de boală alcătuiesc împreună categoria tumorilor sau neoplasmelor gestaţionale trofoblastice (NGT).

În Marea Britanie, toate cazurile de NGT sunt înregistrate la nivel naţional, iar aspectul lor histologic este analizat într-un laborator central. Se estimează că incidenţa MHC este de 1-3:1000 de sarcini, iar incidenţa MHP este de 3:1000 sarcini, alte ţări occidentale raportând date asemănătoare [1]. BTG pare să fie mai frecventă în Asia decât în America de Nord sau Europa. Această diferenţă poate fi provocată de discrepanţele dintre datele obţinute din mediul intraspitalicesc şi din populaţia generală, de disponibilitatea analizelor efectuate într-un laborator central sau ar putea reflecta influenţe alimentare sau genetice. La fetele foarte tinere (< 16 ani) se observă un risc crescut de sarcină molară, dar acest tip de sarcină este asociat în principal cu vârsta maternă înaintată (> 45 ani) [1]. După o sarcină molară, riscul ulterior de MHC sau MHP creşte cu aproximativ 1%. După două sarcini molare, riscul de

Vezi detalii