Va rugam sa va creati un nou cont si sa actualizati datele de contact. Detalii aici. Posibilitatea de plata online.

Al doilea ghid ESO-ESMO de consens international in cancerul de san avansat (CSA2)

Introducere

Cancerul de sân avansat (CSA) este o afecţiune tratabilă însă încă incurabilă în general. Obiectivele de îngrijire constau în optimizarea lungimii cât şi a calităţii vieţii. Activitatea de cercetare continuă a determinat o serie de progrese, în special în ceea ce priveşte subtipurile de cancer HER-2 (receptor pentru factorul de creştere epidermică umană) pozitiv şi subtipurile similare celor luminale. În pofida acestor progrese, supravieţuirea globală mediană a pacientelor cu CSA este în continuare de numai 2–3 ani,deşi sfera este amplă [1–5] iar supravieţuirea ar putea fi mai îndelungată în cazul pacientelor tratate în instituţii specializate [6]. Implementarea informaţiilor actuale variază semnificativ de la o ţară la alta şi pe teritoriul fiecărei ţări.

Utilizarea ghidurilor de tratament a determinat o îmbunătăţire semnificativă a ratei de supravieţuire [7–9]. Aceasta s-a înregistrat în principal în cancerul de sân incipient. În ceea ce priveşte CSA şi, în special cancerul de sân metastatic (CSM), există mai puţine evidenţe de nivel 1 iar ghidurile de consens internaţional au fost elaborate abi arecent (CSA1) [10]. Conferinţa de consens asupra CSA a fost creată de Şcoala Europeană de Oncologie (European School of Oncology (ESO)), având obiectivul ambiţios de a îmbunătăţi rezultatele tuturor pacientelor cu CSA. Susţinute puternic din punct de vedere politic, ghidurile CSA urmăresc să îmbunătăţească standardele de îngrijire, să atragă atenţia asupra modului în care se pot satisface cel mai bine nevoile acestei categorii de paciente marginalizate şi să identifice priorităţile activităţii de cercetare astfel încât cercetarea clinică să se concentreze pe cele mai importante de nevoi nesatisfăcute.

In urma activităţii derulate de către Grupul operaţional ESO-CSA [11–14], înfiinţat în 2005, şi a iniţiativei de succes a Primei Conferinţe privind Ghidul de consens internaţional referitoare la CSA (CSA1), desfăşurată în noiembrie 2011, A doua conferinţă internaţională de consens privind cancerul de sân avansat (CSA2) s-a desfăşurat în Lisabona, Portugalia, în perioada 7–9 noiembrie 2013. Conferinţa a reunit aproximativ 1100 de participanţi din 71 de ţări, incluzând profesionişti din domeniul sănătăţii, susţinători ai pacientelor şi jurnalişti. Au fost discutate şi adoptate o serie de ghiduri, pe baza celor mai actuale evidenţe; aceste ghiduri pot fi utilizate pentru a ghida deciziile de tratament în diferite unităţi sanitare de la nivel mondial.

Aceste ghiduri sunt elaborate în urma efortului comun depus de ESO şi ESMO (Societatea Europeană de Oncologie Medicală (European Society of Medical Oncology)), sunt avizate de EUSOMA (Societatea Europeană a Specialiştilor în Cancer Mamar (European Society of Breast Cancer Specialists)), SIS (Societatea de Senologie Internaţională (Senologic International Society)) şi Flam (Federación Latino Americana de Mastologia) şi sunt organizate sunt auspiciul UICC (Union Internationale Contre Le Cancer), OECI (Organizaţia Institutelor Europene pentru Cancer (Organization of European Cancer Institutes)) şi BCRF (Fundaţia de Cercetare a Cancerului Mamar (Breast Cancer Research Foundation)).

Vezi detalii