Înscrieri al 32-lea CONGRES SRROM ”Terapii inovatoare în oncologia de precizie” – 

Click aici

Ghid informativ pentru pancienti – cancerul de pancreas

 1. Cat de frecvent este cancerul de pancreas?

In Europa cancerul de pancreas este al saptelea ca frecventa, afectand in medie 11.6 barbati si 8.1 femei la 100.000 locuitori. Frecventa cazurilor noi creste cu varsta, afectand preponderent persoane peste 65 ani.

Datorita faptului ca evolueaza mult timp asimptomatic, deseori diagnosticul este pus tardiv cand tumoarea s-a extins deja la alte organe.

 1. Care sunt cauzele cancerului de pancreas?

In majoritatea cazurilor nu a fost posibila identificarea unei anumite cauze. Pana in prezent principalii factori incriminati sunt:

 • Mosternirea genetica – cancerul de pancreas a fost asociat cu anumite mutatii genetice (KRAS, p53, p16) sau anumitor boli ereditare rare – pancreatita ereditara, sindromul Peutz-Jeghers, cancerul de san si ovar cu component erditara. cancerul colo-rectal non polipozic ereditar, sindromul Lynch.
 • Fumatul – 25% din pacientii cu cancer de pancreas sunt fumatori pe termen lung.
 • Obezitatea,
 • Pancreatita cronica,
 • Consumul de carne rosie, alcoolismul.

Diabetul zaharat frecvent asociat cancerului de pancreas este mai degraba o manifestare timpurie decat un factor predispozant.

 1. Cum se stabileste diagnosticul de cancer de pancreas?

Cancerul de pancreas nu prezinta simptome specifice. Deseori se constata scadere in greutate, icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), dureri abdominale sau de spate care insa se pot regasi si in multe alte boli ce ingreuneaza diagnosticarea cancerului de pancreas. Diagnosticul clinic se poate stabili doar dupa parcurgerea urmatoarelor etape:

Examinarea clinica: poate decela prezenta anumitor semne:

 • Icterul – ca urmare a blocarii canalului biliar de catre o tumora cel mai frecvent de cap de pancreas. Bilirubina restanta si care nu ajunge in intestine va duce la materii fecale albicioase si urina inchisa la coloare.
 • Durerile abdominale sau de spate – se produc ca urmare a compresiunii pe care o exercita tumora pe oragnele din vecinatate, scaderea in greutate si absenta poftei de mancare;
 • Manifestarile digestive – greturi, varsaturi, diaree apar ca urmare a absentei enzimelor necesare digestiei;
 • Tulburari ale metabolismului glucidelor si diabetul zaharat – consecita distrugerii celulelor pancreatice producatoare de insulina.

Examinarile  radiologice: in fata suspiciunii de cancer pe pancreas deseori prima investigatie practicata este ecografia abdominala. In continuare pentru a obtine detalii privind extinderea tumorii si starea canalelor pancreatice si biliare medicul dumneavaostra va poate recomanda efectuarea ecografiei endoscopice (EUS) si/sau rezonantei magnetice nucleare (RMN).

EUS – reprezinta o forma de endoscopie asociata ecografiei pentru a obtine imagini din interiorul organelor si de a preleva biopsii.

Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ECRP) – foloseste un edoscop pentru a ajunge in parte superioara a sistemului digestive si de a dezobstructiona  canalul biliar cand interventia chirugicala nu se poate efectua.

Examinari de laborator: de rutina  se efectueaza testarea functiei renale, a ficatului, hemolecogramei. Determinarea din sange a markerilor tumorali (CA19-9) – factori specifici secretati de tumora  cu scopul aprecierii raspunsului la tratament si in urmarirea evolutiei pacientilor.

Examinarea histopatologica: analiza la microscop la testului tumoral obtinut prin biopsie cu scopul cu scopul confirmarii diagnosticului de cancer. Este obligatorie in cazul tumorilor inoperabile sau daca se preconizeaza alt tratament inainte de interventia chirugicala. Nu este necesara la pacientii adresati interventiei chirurgicale.

 1. Cum se stabileste tratamentul optim pentru Dvs.?

 Aceasta decizie este luata in cadrul unei echipe medicale mutidisciplinare formata din: chirurg, radioterapeut, oncolog; scopul fiind de a asigura tratamentul ce va ofera sanse maxime ca boala Dvs. sa fie controlata si sa reveniti la o viata cat mai apropiata de cea anterioara diagnosticului.

Se vor lua in considerare aspecte particulare despre:

Pacient (istoricul medical personal, starea generala de sanatate,   daca tumora poate fi indepartata prin interventie chirugicala);

Informatii despre extinderea cancerului – stadiul bolii.  In functie de masura in care cancerul s-a raspandit veti fi incadrat intro categorie din patru posibile. De la tumora de mici dimesiuni localizata nivelul pacresului in stadiul I, extinsa la tesuturile invecinate (stadiul II) sau la vasele de sange sau nervi (stadiu III) pana la tumora extinsa la alte organe (stadiul IV). Stadiul bolii defineste atat tratamentul cat si prognosticul. Cu cat stadiul este mai mic cu atat prognosticul va fi mai bun.

In cazul tumorilor localizate, operabile tratamentul standard este interventia chirugicala. In stadii avansate (tumori de mari dimensiuni, care incorporeaza vasele mari) pacientii pot beneficia de chimioterapie sau radiochimioterapie cu scopul de a reduce dimensiunea tumorii, astfel incat aceasta sa ajunga la rezecabilitate.

 1. Care sunt metodele terapeutice disponibile?

Interventia chirugicala: reprezinta tratamentul standard al stadiilor localizate si consta in indepartarea capului de pancreas impreuna cu canalul biliar, vezica biliara, duodenul si o parte din stomac (cand cancerul afecteaza capul de pancreas) sau a pancreasului in totalitate.  Chiar si in conditiile unei evaluari corecte si complete preoperatorii, daca chirugul constata intraoperator ca tumora s-a extins inafara pancrasului la alte structuri interventia se poate sista.

Chimioterapia: actioneaza supra celulelor canceroase din tot organismul. Se administreaza cu scopul de a micsora tumora cu intetia de a facilita interventia chirugcala, de a imbunatati starea generala a pacientului si de a creste speranta de viata. Efectele adverse depind de medicamentele utilizate si pot include: greturi, varsaturi, stare de oboseala, eruptii cutanate, diaree, scaderea numarului de trombocite, celule albe sau rosii.

Radioterapia: prin utilizarea radiatiilor ionizante se urmareste distrugerea celulelor canceroase. Radioterapia poate fi administrara singura sau in combinatie cu chimioterapia si consta in 25 de sedinte zilnice, efectuate la un aparat numit accelerator liniar. Efectele adverse pot include: greturi, varsaturi, oboseala.

 1. Ce se intampla dupa terminarea tratamentului?

Dupa terminarea tratamentului veti fi chemat la controale regulate de catre medicul dumneavoastra cu scopul de a depista o posibila recidiva, de a evalua complicatiile postterapeutice si de a le trata si de a va ajuta sa reveniti pe cat posibil la o viata normala. Evalurile periodice vor include examenul clinic, analize de laborator, investigatii imagistice la fiecare 3-6 luni.