Înscrieri al 32-lea CONGRES SRROM ”Terapii inovatoare în oncologia de precizie” – 

Click aici

Ghid informativ pacienti -cancere colorectale

 1. Cat de frecvent este cancerul colo-rectal?

 Cancerul colo-rectal se afla pe locul 3 ca raspandire in lume iar in Europa este cel mai frecvent tip de malignitate cu peste 400.000 cazuri noi anual.

Este mai frecvent  la barbati, astfel ca se estimeaza ca 1 barbat din 25 si 1 femeie din 35 pe parcursul vietii vor dezvolta cancer colo-rectal.

 1. Care sunt cauzele cancerului colo-rectal?

Majoritatea cazurilor aparute nu sunt legate de mostenirea genetica. Principalii factori incriminati in dezvoltarea cancerului colo-rectal sunt:

 • dieta bogata in carne rosie, procesata sau bogata in grasimi la care se adauga consumul crescut de alcool si fumatul;
 • obezitatea; sedentarismul;
 • unele boli asociate – DZ tip II, bolile inflamatorii ale intestinului;
 • antecedentele de polipi sau istoricul familial.

Este posibil ca boala se se dezvolte si in absenta acestor factori care cresc riscul de cancer insa este posibil si inversul – sa apara boala in conditiile unui stil de viata sanatos.

 1. Cum se stabileste diagnosticul de cancer colo-rectal?

 In fazele incipiente ale bolii cancerele nu provoaca dureri sau simptome. Prezenta cancerului colo-rectal poate fi sugerata de:

 • modificarile de tranzit intestinal (alternanta diareei cu constipatia)
 • disconfort abdominal;
 • scadere in greutate si/sau oboseala prelungita;
 • prezenta sangelui in scaun determinarea extinderii  locale a tumorii si de a evalua daca cancerul s-a raspandit in alte organe a corpului. Cele mai frecvente sedii de extindere a cancerului colo-rectal sunt ficatul si plamanii.
 1. Cum se stabileste tratamentul optim pentru Dvs?

Aceasta decizie este luata in cadrul unei echipe medicale mutidisciplinare formata din: chirurg, radioterapeut, oncolog; scopul fiind de a asigura tratamentul ce va ofera sanse maxime ca boala Dvs. sa fie controlata sis a reveniti la o viata cat mai apropiata de cea anterioara diagnosticului

Se vor lua in considerare aspecte particulare despre:

Pacient (istoricul medical personal, starea generala de sanatate,   varsta, sexul);

Informatii despre  particularitatile molecular ale cancerului si extinderea sa – stadiul bolii: masura in care cancerul s-a extins local si la distanta in corp. Stadiul bolii se defineste in urma examenului clinic, metodelor imagistice, de laborator sau in cazul pacientilor operati, prin examinarea histopatologica a piesei operatorii. Astfel, veti fi incadrat intr-una din cele 4 categorii posibile de la tumora limitata la straturile superficiale ale colonului sau rectului in stadiul I pana la boala extinsa la alte organe in stadiul IV.

Stadiul bolii defineste atat tratamentul cat si prognosticul. Cu cat stadiul este mai mic cu atat prognosticul va fi mai bun.

 1. Metode terapeutice

Interventia chirugicala: La pacientii aflati in stadii incipiente urmareste extiparea tumorii sau in cazul pacientilor cu boala avansata se poate practica indepartarea tumorilor metastatice. Amploarea este derminata de gradul de extindere locala a tumorii de la excizia simpla pana la indepartarea coloului in special cand acestea persista timp indelungat. Atunci se impune prezentarea la medic care in doar in urma consultului poate stabili cu certitudine prezenta si extinderea bolii in organismul dumneavoasra. In vederea acestui scop se vor parcurge urmatorii pasi:

Examinarea clinicaPrin examinarea abdomenului medicul poate sabili daca tumoarea a determinat marirea ficatului sau acumularea de lichid in cavitatea abdominal. De rutina se efectueaza examenul rectal in timpul careia medicul foloseste degetul inmanusat pentru a evalua interiorul canalului anal si al rectului.

Endoscopia (colonoscopia)examinarea interiorului intestinului cu ajutorul unui tub subtire, luminos care se introduce prin anus. In timpul endoscopiei se poate efectua biopsia unei zone anormale sau in cazul identificarii unui poli , acesta se poate inlatura in totalitate. Tumorile localizate pana 15 cm de la orificiul anal sunt clasificate ca tumori rectale iar in cazul  situarii peste aceasta distanta vor fi tumori colonice.

Examinarea histopatologica analiza la microscop a testutului tumoral extras In urma endoscopiei. Este singura investigatie care poate stabili cu certitudine prezenta cancerului si ofera informatii specifice tumorii. Daca se realizeaza interventia chirugicala se examineaza histopatologic atat tumora, ganglionii limfatici si organelle invadate si rezecate in timpul operatiei.

Analize de sangese determina de rutina hemoleucograma si teste  pentru a evalua functiie ficatului si rinichilor. Se mai pot evalua markerii tumorali (ACE) – factori specifici produsi de tumori  care pot ajuta la diagnosticarea  precoce  a unei recidive dupa tratamentul initial sau la urmarirea pacientilor in timpul sau dupa tratament sau anumite testari genetice.

Investigatii radiologice – tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica nucleara (RMN), tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT): sunt de ajutor in

ascendant, descendent, a colonului sigmoid. In cazul cancerului rectal se indepareaza intreg rectul, testul limfo-vascular care il mansoneaza si ganglionii limfatici regionali. In anumite cazuri chirurgul este nevoit sa creeze o conexiune intre intestinul subtire sau cel gros si peretele abdominal ileostoma sau respective colostoma. Stoma este de obicei temporara dar la unii pacienti poate fi permanenta in special in cazul tumorilor localizate inferior.

Radioterapia: Prin utilizarea radiatiilor ionizante se urmareste distrugerea celulelor canceroase. Radioterapia poate fi administrara singura sau in combinatie cu chimioterapia si consta in 25 de sedinte zilnice, efectuate la un aparat numit accelerator liniar. In cancerul de rect local avansat radioterapia/ chimioradioterapia se administreaza pe cat posibil properator iar in cazul pacientilor operati radioterapia se administreaza pacientilor cu risc crescut pentru recidive.

Chimioterapia/tratamnetele biologice: constau in administrarea de citostice sau alte medicamente de obicei intravenos sau oral, actionand sitemic. Acestea urmaresc distrugerea celulelor canceroase din tot corpul. Efectele adverse pot include: senzatie de greata, diaree, reactiile alergice, toxicitati hematologice-anemie, neutropenie.

 

Dupa efectuarea tratamentului este necesar sa reveniti la control la fiecare 3-6 luni care vor consta in examen clinic, analize de laborator, colonoscopie si investigatii radiologice. Scopul este de a depista cat mai precoce eventualele recidive si de a urmari efectele si complicatiile tratamentului efectuat.