Măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienților oncologici și asupra serviciilor de oncologie.

Click aici

Cancerul de col uterin – Ghid pentru paciente

Institutul Oncologic “Prof.Dr. Ion Chiricuță”

Comitetul de Tumori Ginecologice

 

DEFINIȚIA CANCERULUI DE COL UTERIN

Cancerul ce se formează în țesutul colului uterin, care este un organ ce conectează uterul și vaginul. Este aproape întotdeauna rezultatul unei infecții cronice cu virusul papiloma uman (HPV).

CE CAUZEAZĂ CANCERUL DE COL UTERIN ?

Marea majoritate a cancerelor de col uterin sunt cauzate de anumite tipuri ale virusului HPV, iar principalii factori de risc în infectarea cu HPV sunt:

– contact sexualneprotejat cu parteneri multipli;

–  debutul activității sexuale la o vârstă fragedă;

-sarcini multiple;

–  alte infecții genitale cu transmitere sexuală.

CUM SE DIAGNOSTICHEAZĂ CANCERUL  DE COL UTERIN ?

Este obligatorie confirmarea diagnosticului de cancer prin examenul histopatologic (microscopic) al țesutului tumoral,prelevat prin biopsie din tumora de col uterin.

CARE SUNT OPȚIUNILE DE TRATAMENT ?

Planificarea tratamentului implică o echipă multidisciplinară de medici în cadrul unui comitet de indicație terapeutică, în care sunt prezentate informațiile relevante din examinările clinice, de laborator și imagistice, urmând recomandările internaționale și principiile medicinei bazate pe dovezi.

În stadiile incipiente tratamentul chirurgical poate fi suficient, în timp ce în stadiile mai avansate se va asocia radioterapia și chimioterapia.

Chirurgia standard constă în îndepărtarea uterului (histerectomie), a țesuturilor parauterine (parametre), a ovarelor (ooforectomie) și a ganglionilor limfatici din pelvis (limfadenectomie), așa-numita histerectomie radicală. În stadiile incipiente, pacientele tinere ce doresc să rămână însărcinate pot opta pentru o chirurgie conservativă (păstrarea uterului, a trompelor și a ovarelor) ce constă doar în îndepărtarea colului uterin (trahelectomie).

Radioterapia externă este o metodă de tratament prin care radiațiile ionizante sunt produse de o sursă externă și administrate spre zona pelvisului, la nivelul tumorii și a posibilelor extinderi în țesuturile vecine și la nivelul ganglionilor limfatici.

Brahiterapia reprezintă tot o metodă de iradiere, dar internă cu ajutorul căreia se poate administra un plus de doză de radiații în interiorul tumorii, prin montarea de aplicatori la nivelul uterului și vaginului.

Chimioterapia constă în administrarea de medicamente (citostatice) printr-o perfuzie intravenoasă, cu două obiective: creșterea efectului radiațiilor asupra tumorii și eliminarea celulelor maligne aflate la distanță de zona iradiată. Medicamentul Cisplatin este cel mai utilizat în asociere concomitentă cu radioterapia (chimioterapie de tip radiosensibilizator).

CARE SUNT POSIBILELE EFECTE SECUNDARE ALE TRATAMENTELOR ?

CHIRURGIA

Pot apărea riscuri comune tuturor intervențiilor chirurgicale efectuate sub anestezie generală: tromboză venoasă profundă, probleme cardiaceși respiratorii, sângerări, infecții sau reacții la anestezie. Histerectomia crește riscul incontinenței urinare și al prolapsului de vagin, iar extirparea ovarelor la pacientele aflate înainte de menopauză duce la apariția bufeurilor, schimbărilor de dispoziție, transpirații nocturne, uscăciune vaginală și probleme de concentrare. Înlăturarea ganglionilor limfatici poate să aibă ca efect secundar limfedemul, dar prezintă și un risc de limfocel (colecție de lichid).

RADIOTERAPIA EXTERNĂ

Efectele radiațiilor asupra tractului urinar includ dureri la urinare, spasme vezicale, ulcerații și necroză la nivelul vezicii urinare, prezența sângelui în urină și obstrucția tractului urinar. Efectele radiației asupra tractului digestiv inferior includ disconfortul rectal, diareea, scurgerile rectale cu mucus și sânge, și rar, perforarea intestinelor. Îngustarea vaginului este un alt posibil efect secundar întârziat al radioterapiei pelvine.

BRAHITERAPIA

Pot apărea uscăciunea și îngustarea vaginală și pot rezulta disfuncții sexuale pe termen lung. Efectele secundare mai sus menționate ale radioterapiei externe pot apărea, mai rar, și în cazul brahiterapiei. Cele mai redutabile complicații, extrem de rar însă, pot fi formarea de orificii între vagin și vezică și/ sau rect (fistule).

CHIMIOTERAPIA

Efectele secundare ale chimioterapiei sunt foarte frecvente. Pot apărea afecțiuni ale rinichilor, pierderea părului și scăderea numărului de celule din sânge, ce poate duce ulterior la anemie, sângerări și infecții. Alte efecte secundare includ: oboseala, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree, deshidratare, ușoare schimbări în structura unghiilor și pielii, inflamații, pierderea gustului, umflături dureroase și inflamații în locul în care se administrează injecția, reacții alergice, problemeneurologice, pierderea temporară sau modificări ale văzului și auzului, tensiune arterială sau ritm cardiac scăzute, dureri musculare sau ale articulațiilor, convulsii.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ TRATAMENT ?

Urmărirea bolii: după încheierea tratamentului medicii vor propune un program de urmărire constând în consultații regulate ce au ca scop, pe de o parte, detectarea unei posibile reapariții a bolii, și pe de altă parte, evaluarea efectelor adverse ale tratamentelor și tratarea lor, precum și oferirea de suport psihologic pentru revenirea la o viață normală.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ BOALA REVINE ?

Reapariția cancerului se numește recidivă, și poate fi locală, regională sau la distanță.  Tratamentul depinde de extinderea recidivei și va fi adecvat stadiului în care aceasta este diagnosticată.