Măsuri recomandate în vederea reducerii impactului pandemiei COVID-19 asupra pacienților oncologici și asupra serviciilor de oncologie.

Click aici

Cancerul de stomac si jonctiune eso-gastrica ghid pacienti

Ghid informativ pentru pacienti despre cancerul de stomac si jonctiune eso-gastrica

Cancerul gastric afecteaza in tariile din Europa de Est din care Romania face parte pina la 4 din 100 barbati si 2 din 100 femei pe parcursul vietii lor.

Cauzele sunt multiple: infectie cu Helicobacter pilory, regim alimentar bogat in sare si afumaturi, mutatii genetice (in unele familii este intalnit mai des) si afectiuni nemalign dar care predispun la aparitia cancerului gastric cum ar fi de exemplu boala de reflux gastro-esofagian si gastrita cronica.

Simptomele care pot aparea sunt specifice pentru o gama larga de afectiunii digestive, nu toate de natura maligna si consta in :

-disconfort abdominal, dureri abdominale

-senzatie de stomac plin, chiar si dupa o masa redusa cantitativ

-arsuri la stomac, eructatii (ragaieli)

-greturi, varsaturi, inclusiv varsaturi cu sange (hematemeza)

-lipsa poftei de mancare, scadere in greutate in ultimele luni

Diagnosticul de certitudine poate fi pus insa doar prin examinarea histopatologica a unei probe bioptice, obtinuta de obicei prin endoscopie digestiva examinarea pieselor operatorii.

Boala dvs. (cancerul de stomac sau de jonctiune eso-gastrica) poate fi tratata prin chirurgie, radioterapie sau chimioterapie, tratamentul constand in :

Chirurgie : indepartarea chirurgicala totala sau partiala a stomacului, a ganglionilor limfatici implicati sau posibil implicati si a organelor adiacente in cazul in care se observa invazie.

Radioterapia : prin intermediul radiatilor ionizante (radiatie X),  se urmareste sterilizarea/distrugerea celulelor canceroase din anumite zone anatomice, alese cu atentie de radioterapeut in functie de  particularitatiile bolii dvs. De obicei consta in 25 de sedinte (una pe zi) ce vor fi efectuate la un aparat numit accelerator liniar, tratamentul propriu zis avand o durata de pina in 10 minute/zi.

Chimioterapia: consta in administrarea de citostatice sau alte medicamente, de obicei intravenos, mai rar sub forma de tablete, cu scopul de a opri/elimina celule canceroase din organismul dumneavoastra.

Primul pas care trebuie facut inainte de a incepe tratamentul propriu zis, este stadializarea. Prin intermediul anamnezei, al examenului clinic, metodelor imagistice (endoscopie digestiva superioara, examen CT, ecografie transesofagiana, etc), analize de laborator si al examenului histopatologic se va determina extinderea bolii in organismul dvs, tipul ei, si alte particularitati care ne ajuta in decizia terapeutica.

In functie de aceste informatii si tinand cont de starea dumneavoastra generala si patologia asociata (alte boli cu care sunteti diagnosticat) se va decide care este secventa optima de tratament pentru dvs.

Aceasta decizie este luata in cadrul unei echipe medicale multidisciplinare formata din chirurg, radioterapeut, oncolog ; scopul fiind de a asigura tratamentul ce va ofera sanse maxime ca boala dvs. sa fie controlata si sa reveniti la o viata cat mai apropiata de cea anterioara diagnosticului.

In functie de examinariile efectuate o sa fiti incadrat in unul din cele patru stadii de extindere a bolii. Stadiul I fiind cel incipient in care tumora a ramas cantonata la straturile superficiale ale stomacului, respectiv stadiul IV constand in tumora ce a depasit peretii stomacului, sau/si ce au interesat un numar de peste 15 limfoganlioni sau/si a migrat la alte organe (metastaze).

In general tumoriile incadrate in stadiile I, II si o parte din pacientii incadratii in stadiul III, pot beneficia de interventia chirurgicala (gastrectomie, limfadenectomie) in prim timp iar ulterior pentru a asigura controlul bolii vor beneficia de un tratament adjuvant ce consta in radioterapie/ radiochimioterapie si/sau chimioterapie.

In stadiile III si IV, unde nu se poate efectua operatia datorita extinderii tumorii se alege ca tratament primar chimioterapia, si ulterior, in functie de raspuns, in cazurile selectionate se continua cu radioterapie sau o interventie chirurgicala.

In practica de zi cu zi insa, pe langa stadializare sunt o serie de altii factori, cum ar fi starea pacientului, capacitatea de a rezista unei interventii chirurgicale majore/anesteziei, agresivitatea tumorii, etc, care fac ca tratamentul acestei boli sa fie diferit (personalizat) de la un caz la altul.

De asemenea fiecare optiune terapeutica are avantaje si dezavantaje ce va vor fi explicate de catre medicul dvs. inainte de semnarea formularelor de consimtamant informat.

Interventia chirurgicala presupune riscul anestezic, riscuri chirurgicale nespecifice (dehiscenta plagii, infectie) si specifice cum ar fi cel de fistula digestiva. Pe termen lung, datorita lipsei stomacului este necesara o dieta adecavata, tratament cu vitamina B 12.

In cazul chimioterapiei, in functie de citostaticele folosite, pot apare diverse efecte secundare din care enumeram senzatiile de greata, varsaturiile,diareea, reactiile alergice, toxicitati hematologice (anemie, neutropenie-scaderea numarului de celule ce apara organismul de infectii),caderea parului.

In timpul radioterapiei pot sa apara toxicitati acute la tratament cum ar fi greturi, varsaturi, diaree iar dupa radioterapie pot aparea aclorhidie, reducerea secretiei gastrice in primele 6 luni, si rar dispesie, ulcer gastric, gastrita radica si ocluzie intestinala.

Este important de retinut ca pentru majoritatea acestor efecte secundare sunt disponibile tratamente specifice ce pot ameliora si trata aceste simptome, tratamentul fiind astfel tolerabil.

Dupa efectuarea tratamentelor este important sa efectuati la un interval de 3-6 luni controale periodice medicale pentru a ne asigura de controlul bolii dumneavoastra. Acestea vor consta in anamneza, consult clinic, examinari de laborator si eventuale examinari imagistice (CT, endoscopie digestiva, ecografie abdominala, etc).

Astfel, o posibila revenire a bolii, numita recidiva va fi detectata incipient, de multe ori inainte de a avea simptome, si tratata in consecinta.

Boala dvs. poate sa revina fie in acelasi loc (recidiva locala), fie la distanta (metastaze ce pot sa apara la nivelul ficatului, oaselor, plamanilor)

In caz de recidiva, dupa o noua serie de examinari pentru a determina extinderea, tipul ei, invazia organelor din jur, se va decide care este varianta optima de tratament.